A bitcoin mire jó, és hogyan született?

Azt, hogy a bitcoin mire jó, meg lehet válaszolni egyszerűen azzal is, hogy online fizetésre. Ez azonban közel sem fedi le azt a számtalan lehetőséget és újdonságot, amit a bitcoin, illetve a blokklánc technológia tartogat.

A Bitcoin hálózat a többi blokkláncon futó hálózathoz hasonlóan decentralizált formában működik, ezáltal minden központi ellenőrzéstől mentes. A normál pénzügyi rendszerektől eltérően sem a bankok, sem a kormányok nem irányíthatják. 

A bitcoint, mint a crypto valuta forradalom kirobbantóját, sokan hosszú távú befektetésként tartják portfóliójukban. Mások az árfolyamváltozásokat kihasználva igyekeznek profitra szert tenni. Ennek egyik módszere az oldalunkon is elérhető SPOT botok alkalmazása, amelyeknél a vételi és eladási ár beállítása után a botok önállóan végrehajtják a kereskedést.

Hogyan született a Bitcoin?

A bitcoin.org domain nevet 2008. augusztus 18-án regisztrálták. Ugyanezen évben, október 31-én pedig egy Satoshi Nakamoto névvel publikált tanulmányt tettek elérhetővé a Bitcoin-ról, egy cryptográfiával foglalkozó levelezőlistán. 

Nakomoto a következő év januárjában tette elérhetővé a szabad forráskódú programot. 2009. január 3-án pedig létrejött a Bitcoin hálózat, amikor maga Nakamoto kibányászta az első blokkját a blokkláncnak. Ezt a blokkot genesis blokknak hívják.

Ebben az első blokkban Nakamoto egy üzenetet helyezett el az utókornak, amely egyrészt a blokk keletkezésének az időpontját jelölte, másrészt pedig egy utalás volt egy, a The Times hasábjain megjelent cikkre. Ebben a cikkben a 2008-as válság által megrogyott bankrendszer kimentéséről volt szó, Nakamoto pedig fricskának szánta, miközben lefektette egy lehetséges következő, jobb, digitális bankrendszer alapjait.

A bitcoin mire jó?

Eredetileg a Bitcoint azért hozta létre Satoshi Nakamoto, akinek a pontos személye még ma sem ismert, hogy az emberek az interneten keresztül tudjanak pénzt küldeni. Ezt pedig úgy tehessék meg, hogy semmilyen központi felügyelet, így sem a bankok, sem a kormányok ne szólhassanak ebbe bele.

Az, hogy a pénzküldés ezen formája mennyire biztonságos, jól szemlélteti, hogy a működése alapjául szolgáló SHA-256 algoritmust az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége feljesztette ki. Ha valaki végig akarná próbálni az összes lehetséges kulcsot a feltörés érdekében, akkor többször kéne próbálkozzon, mint ahány atom van az univerzumban.

Egy nyilvános főkönyv rögzít minden tranzakciót, és ennek a főkönyvnek a másolatai számos a világ különböző helyein lévő szerveren tárolják. Lényegében akárki, kellő tudás és egy megfelelő szervergép birtokában létrehozhat egy ilyen csomópontnak hívott szervert. Az ezeken tárolt nyilvános főkönyvből lehet kiolvasni cryptográfia segítségével, hogy melyik bitcoint ki birtokolja.

Hogyan lehet bitcoinnal kereskedni?

Többfajta kereskedési stílust határozhatunk meg attól függően, hogy milyen távon szeretnénk ezzel foglalkozni. Az oldalunkon minden stílusnak megfelelő automatizálható kereskedő botokat tartalmazó csomagokat állítottunk össze.

A leghosszabb távú a pozicionális kereskedés, mely során a megvásárolt cryptovalutát hosszabb ideig szeretnénk megtartani, bízva abban, hogy az árfolyam felfelé mozog. A swing kereskedés során egy egytől harminc napig tartó periódusban szeretnénk kihasználni a bitcoin vagy más crypto valuta árfolyamváltozását. A napos kereskedéssel szemben lényegesen kevesebb időt igényel és lényegesen kevésbé stresszes.

Amennyiben a bitcoinnal vagy akármelyik másik crypto valutával kapcsolatban kérdésed merült fel, írj nekünk az elérhetőségeink valamelyikén!

Az itt szereplő információk és hírek kizárólag edukációs és tájékoztató jellegűek. A videó vagy cikk kizárólag az Előadó vagy a Cikk írója véleményét tükrözik, aki nem rendelkezik pénzügyi tanácsadói vagy bejegyzett befektetési tanácsadói engedéllyel. A Tradensea nem vállal felelősséget Önnel vagy bárki mással szemben a Szolgáltatás által adott információkra támaszkodva hozott döntésekért vagy tett intézkedésekért, illetve bármilyen következményeiért vagy esetleges károkért.

Sikerre

programozva

0