A kriptovaluta bányászat részletei

Az elmúlt években sok passzív jövedelemre vágyó és informatikai beállítottságú embert kezdett érdekelni a kriptovaluta bányászat. Megfelelő számítógépekkel és videokártyákkal felvértezve bárki belevághat. Persze csak a megfelelő ismeretek megszerzése után érdemes.

Miről szól a kriptovaluta bányászat?

A kriptovaluta bányászatban részt vevő felhasználók a célhardvereik segítségével hozzájárulnak a blokklánc rendszer működéséhez. Blokkokba tömörített különféle tranzakciókat ellenőriznek és kezelnek. Ezekért a műveletekért cserébe pedig kriptovalutát kaphatnak. Gyakorlatban bonyolult matematikai műveletek végrehajtásával új coinokat hoznak létre. Régebben, amikor ez a tevékenység még gyerekcipőben járt, elegendő volt kisebb teljesítményű számítógépeket bevonni a folyamatba. 

Kezdetben a processzorok végezték a számításokat. Később ez már kevésnek bizonyult, és a videokártyák kapták ezt a feladatot. Ez a tendencia napjainkban is folytatódik. Egyre nehezebb egy-egy tokent kibányászni. Egyedül már nem is érdemes lemenni a bányába. Korunk vájárjai már csoportokba, úgynevezett poolokba tömörülve keresik a különféle kriptopénzeket. Ha egy ilyen csoport bármely tagja rátalál egy blokk jutalomra, a nyereményben osztozik a társaival. Statisztikailag minél nagyobb egy ilyen pool, annál több kriptovalutát képesek találni a benne lévők.

Miként bányásszák a Bitcoint?

A kriptovaluták királyát sajnos nem lehet már otthoni gépekkel bányászni. A nagy mértékben megnehezedett kitermelést csak speciális céleszközökkel lehet megugrani. Ezeket a hardvereket Asic gépeknek nevezik. Ezekkel is csak nagyon kedvező áramdíjak mellett kifizetődő a termelés. Néhány országból (például Kínából) pedig már kitiltották az üzemeltetőket nagy energiaszükségletük miatt. 

Bányászni altcoinokat is lehet

Ha valaki az otthonában szeretné elkezdeni ezt a tevékenységet, a kisebb valuták, az altcoinok bányászata felé kell hogy elinduljon. Ezek bányászata házi körülmények között is kifizetődő lehet. Ha ezt szeretnénk, arra fel kell készülnünk, hogy a munkára, szórakozásra használt pécénk, laptopunk teljesítménye ehhez sem lesz elegendő. Úgynevezett bányász riget kell építenünk. Ezek a gépek alacsony energiafogyasztású gépből és a hozzá kapcsolt videokártyákból épülnek fel. Ezek a rigek hat, nyolc, de nem ritkán akár tizenkét videokártyát is tartalmazhatnak. Itt már figyelni kell a stabil áramellátásra és a megfelelő hűtésre is.

Bányász rig építés

Ha a kriptokereskedés mellett bányászni szeretnénk, először az alkotóelemekről kell döntenünk. Ma már gyártanak kifejezetten kriptobányászathoz való alaplapokat, tápokat, videokártyákat. De a legjobb processzorok, memóriakártyák, kábelek kiválasztására is nagy figyelmet kell fordítanunk. Rig keretet is kell építenünk vagy vásárolnunk. Ez a keret fogja tartani az egyes komponenseket. A videokártyák beépítése után még nagy figyelmet kell szentelnünk a beállításaikra is. Ehhez a nagyobb gyártók biztosítanak leírásokat, így nem kell a sötétben tapogatóznunk.

Mi a teendő, ha összeállt a gép?

Ha működőképes a bányász gépünk, már csak egy szimpatikus csoportot, egy poolt kell választanunk. Itt a méretén túl az ott felszámolt jutalékot is figyelembe kell vennünk. E tekintetben is nagy lehet a szórás az egyes csoportok között.

Amennyiben felkeltette valakinek a figyelmét ez a tevékenység, érdemes nagyon alaposan beleásnia magát a részletekbe, hiszen az ördög a kriptobányászat esetében is ott rejlik.

Az itt szereplő információk és hírek kizárólag edukációs és tájékoztató jellegűek. A videó vagy cikk kizárólag az Előadó vagy a Cikk írója véleményét tükrözik, aki nem rendelkezik pénzügyi tanácsadói vagy bejegyzett befektetési tanácsadói engedéllyel. A Tradensea nem vállal felelősséget Önnel vagy bárki mással szemben a Szolgáltatás által adott információkra támaszkodva hozott döntésekért vagy tett intézkedésekért, illetve bármilyen következményeiért vagy esetleges károkért.

Sikerre

programozva

0