A kriptovaluta adózás fortélyai

Mint minden egyéb bevétel esetében, a kriptovalutákból származó profitból is be kell fizetni az adóhatóságnak a nekik járó adóterheket. Konkrét esetben mindenképp egy ebben jártas könyvelő vagy adószakértő felkeresését ajánljuk neked. A kriptovaluta adózás alapjait viszont megismerheted most ebből a cikkből.

Először is: kell adóznod egyáltalán a kriptopénzeid után?

Nagyon fontos tisztában lenned vele, hogy bár a kriptovaluták világára alapvetően a teljes anonimitás a jellemző, ez csak addig áll fenn, amíg nem szeretnéd így szerzett bevételeidet hagyományos, fiat pénzekre váltani. Ha például a Tradensea rendszerét felhasználva üzletelsz, és ki szeretnéd venni a profitodat, és ebből a célból igénybe veszel egy kriptováltót vagy kripto tőzsdét, ez a névtelenség azonnal meg is szűnik. 

Egy ilyen váltás ugyanis csak egy kötelezően, hatóságok által előírt személyazonosítást követően tud végbemenni. Innentől a tranzakció hozzánk köthető, és csak idő kérdése, hogy az adóhatóság érdeklődni kezdjen az elért nyereségünk után. Így sajnos muszáj átgondolnod, hogy mikor és miként szeretnél az adózási kötelességednek eleget tenni. 

Mi az adófizetés alapja kereskedés esetén?

Minden esetben a tevékenység során szerzett jövedelem után kell fizetned. A jövedelem meghatározása során – kereskedés esetén – költségeket nem lehet elszámolni, viszont az úgynevezett szerzési értéket le tudod vonni a bevételedből. 

Egy egyszerű példával élve, ha beutalsz a kripto tőzsdére egymillió forintot, majd egy idő után a kripto bottal támogatott kereskedésből fakadóan kettő millió forintot tudsz kiutalni magadnak, a két összeg különbözete, azaz egymillió forint után kell az adóterheket megfizetned.

Milyen bevételnek számít a kriptovalutából származó bevétel?

A kriptovaluták nem értékpapírnak számítanak, és nem tartoznak egyik felügyeleti szervhez sem. Az szja törvény úgy rendelkezik, hogy ezek a keresetek az egyéb jövedelem kategóriába tartoznak a bevallás során. Az a fő szabály, hogy amint valamely hagyományos valutában, például forintban ki lehet fejezni a kereskedés értékét, abban a pillanatban adófizetési kötelezettséged keletkezik általa.

A kriptovaluta párok után is adóznod kell?

A jelenlegi szabályozás szerint amikor különböző valutákat váltunk át egymásra, például Bitcoint váltunk Ethereumra, az nem számít adóköteles tevékenységnek, csak amikor a végén hagyományos pénzre váltjuk azokat.

Mi a helyzet a stacking ügyletekkel?

Egy stacking ügylet során a koinjainkat egy tárcán tároljuk. Egyfajta zárolás során ideiglenesen lemondunk azok használatáról. Ez nagyon hasonlít arra, amikor a hagyományos bankokban lekötöd a pénzedet, és a bank a pénzedért kamatot fizet neked. A stackingban részt vevő kripto pénzedért is bizonyos mennyiségű kriptovalutát kapsz, ugyanis ezzel támogatni tudod az egész blokklánc hálózat működését. 

Az így szerzett kamat is adóköteles bevétel, viszont ezt is, a valutapárokhoz hasonlóan, csak fiat pénzre való átváltás során kell befizetni. Ez viszont nem jelenti azt egyik esetben sem, hogy addig nem kéne nyilvántartást vezetni ezekről az ügyletekről. A nem teljesen világos jogi szabályozás miatt érdemes készíteni és megtartani olyan dokumentumokat, amelyeken az adóhivatal számára be tudjuk mutatni a tevékenységeinket a későbbiekben.

Ha vannak további kérdéseid a crypto kereskedés világából, keresd fel a tudástárunkat, ahol hasznos segítséget kapsz a témában. 

Az itt szereplő információk és hírek kizárólag edukációs és tájékoztató jellegűek. A videó vagy cikk kizárólag az Előadó vagy a Cikk írója véleményét tükrözik, aki nem rendelkezik pénzügyi tanácsadói vagy bejegyzett befektetési tanácsadói engedéllyel. A Tradensea nem vállal felelősséget Önnel vagy bárki mással szemben a Szolgáltatás által adott információkra támaszkodva hozott döntésekért vagy tett intézkedésekért, illetve bármilyen következményeiért vagy esetleges károkért.

Sikerre

programozva

0