A dogecoin, aminek fele sem tréfa

A tavalyi évben hatalmas sikert aratott, az akkor még 0,004 Dollárért kínált kriptovaluta, melynek árát Elon Musk  jelentősen befolyásolta.  De mi is ez egyáltalán, illetve mitől lett ennyire ismert?

Rövid áttekintés

A történet 2010-ben indult, amikor egy japán óvodában dolgozó férfi feltöltötte az internetre házikedvencéről készült fényképét, amely nem sokkal később akkora sikert aratott, hogy a Shiba inu nevezetű kutyafajta világhírre tudott szert tenni. A gyors hírnevet az ártatlan jószág arckifejezése tudta produkálni, ugyanis az internet népe hamar mémmé alkotta azt.

Megalkotója Jackson Palmer, a szoftvert a többi kriptopénz forráskódja alapján hozta létre. A dogecoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amely a kriptopiac indulása környékén 2013 decemberében jelent meg.  A megjelenését elsősorban a tréfa szülte, ugyanis egyfajta internetes mémet felhasználva alkották meg a kutya emblémával ellátott kriptovalutát.

A viccből akkor lett valóság, amikor a felhasználók lájkolás gyanánt kezdték el használni, és az érdekes tartalmakért cserébe Dogecoint küldtek egymásnak, amitől a Dogecoin kapitalizációja mindössze egyetlen hónap alatt 60 millió dollárra ugrott, és egy ismert internetes fizetőeszközzé vált. Fontos tisztázni, hogy a Dogecoin decentralizált kriptovalutának tekinthető, amely azt jelenti, hogy üzemelése és alkalmazása teljes mértékben független a banki szektortól. Manapság viszonylag tág piacot képvisel, ami elsősorban a széles körben történő alkalmazását jelenti.

Hogyan bányászd a Dogecoin kriptovalutát?

A Dogecoin inflációs kriptovaluta, míg a Litecoin és a Bitcoin nem. A Litecoin és a Bitcoin esetében van egy fix összeg, amit ki lehet venni, de a Dogecoin esetében az előző évtized közepétől több mint ötmilliárd virtuális érme bányászható ki évente.

Mindez vérfrissítő hatással tud szolgálni a piaci térnyerését tekintve, ugyanis ez azt jelenti, hogy sohasem késő beszállni ebbe a coinba. Felhasználóik többsége ahelyett, hogy tartogatnák valutájukat, inkább kereskednek vele, így valamivel könnyebb belépniük a frissen piacra érkezőknek.

A Dogecoint szabadon lehet bányászni. Több szempontból is különbözik a Bitcoin proof of work protokolltól, ugyanis a Scrypt technológiát alkalmazza. A mém coin blokk ideje 1 perc, ugyanakkor fontos tisztázni, hogy a bányászható Dogecoinok száma nincs korlátozva, ezért bármennyit lehet belőle bányászni. A Doge-t bányászók könnyedén használhatják a windows, Mac vagy Linux operációsrendszereket, ugyanis mindenhonnan elérhetőek. 

A bányászat során a blokklánc dokumentálja az aktuális ügyleteket ugyanakkor, az akinek sikerül előállítania a legbiztonságosabb blokkot, annak üti majd a markát az a bizonyos Dogecoin szám.

Mire használták a Dogecoint?

A Dogecoint elsősorban borravalóként használták a Redditen és a Twitteren, hogy azzal jutalmazzák a bizonyos minőségi tartalom létrehozóját vagy megosztóját.

A dogecoin hűséges támogatói közösséggel rendelkezik, akik kereskednek vele, és a közösségi média tartalmakra vonatkozó “tipp” pénzként használják. A Dogecoin egyfajta viccnek indult, de miután létrehozták, hívei lettek. 2017 végére részt vett a kriptopénz buborékban, amely számos érme értékét jelentősen felfelé küldte.

Miután a buborék 2018-ban kipukkadt, a Dogecoin sokat veszített értékéből, de még mindig van egy támogatói magja, akik kereskednek vele, és a Twitteren és a Redditen található tartalmakra adnak vele borravalót.

A felhasználók a Dogecoin-t digitális valuta tőzsdéken vásárolhatják és adhatják el. Választhatják, hogy a Dogecoinjukat egy tőzsdén vagy egy Dogecoin-tárcában tárolják.

Dogecoin és Elon Musk kapcsolata

Az elmúlt években rengetegen beszéltek arról, hogy Elon Musk egyszerű twitter üzenete  felrobbantotta a mém coin árát. De kicsoda az a bizonyos Elon?

Elon Musk egy dél-afrikai születésű vállalkozó, fejlesztő akinek a nevéhez kötődik az ismert elektromos autó gyártó cég, a Tesla. Emellett számos projektnek, például az űrkutatással és rakétagyártással foglalkozó spaceX-nek a tulajdonosa. Fejlesztéseinek és vízióinak köszönhetően vagyona olyannyira megnövekedett, hogy elnyerte a világ leggazdagabb embere címet.

A nagy befolyásának és a kriptovalutákba vetett hitének köszönhetően úgy mozgatta a kriptopiacot ahogy azt jónak látta. Egy ártatlannak tűnő twitter posztnak köszönhetően melyben azt írta , hogy a „Dogecoin az emberek kriptovalutája” hatalmasat ugrott az értéke.

A Dogecoin sikere elsősorban annak is volt köszönhető, hogy az emberek egyre inkább vásárolnak és hisznek a kriptovaluták világának, ezért sokan keresik azt a coint ami egyrészt megfizethető másrész pedig növekedési potenciált is tartalmazhat.

Musk így indokolta a Dogecoin támogatását: “Sok ember, akivel beszéltem a Tesla gyártósorain vagy a SpaceX rakétákat építő munkatársaival, rendelkezik Doge-al. Ők nem pénzügyi szakértők vagy Szilícium-völgyi technikusok. Ezért döntöttem úgy, hogy támogatom a Doge-t – úgy éreztem, hogy ez az emberek kriptója”.”

Az itt szereplő információk és hírek kizárólag edukációs és tájékoztató jellegűek. A videó vagy cikk kizárólag az Előadó vagy a Cikk írója véleményét tükrözik, aki nem rendelkezik pénzügyi tanácsadói vagy bejegyzett befektetési tanácsadói engedéllyel. A Tradensea nem vállal felelősséget Önnel vagy bárki mással szemben a Szolgáltatás által adott információkra támaszkodva hozott döntésekért vagy tett intézkedésekért, illetve bármilyen következményeiért vagy esetleges károkért.

Sikerre

programozva

0