Mi befolyásolja a bitcoin árfolyamát?

A kriptovaluták világában nagyon volatilis a piac, ezért ha ezen a területen szeretnél kereskedni, tisztában kell lenned vele, hogy a bitcoin árfolyamát egészen más törvényszerűségek mozgatják, ellentétben a klasszikus befektetési eszközökkel, mint például a részvények vagy kötvények. 

Ennek az egyik oka az, hogy a hagyományos fizetőeszközökkel összehasonlítva gyakran nem áll mögötte érték, azaz egy vállalat vagy állam, így nincs felülvizsgálható gazdasági teljesítménye vagy egyéb megszokott pénzügyi mutatója. A decentralizáltságából adódóan  általánosságban nem hat rá a monetáris politika, az inflációs ráták vagy a gazdasági növekedés. 

Ezzel szemben sok más piaci tényező van hatással az aktuális árfolyamra. Leginkább az adott kriptopénz kínálata és kereslete szabja meg az árakat. De ilyen tényezők még a bányászat után járó jutalmak mértéke,  a coin mögött lévő hype, azaz milyen az ismertsége, felhasználóinak száma, és a felhasználhatósága. További tényező a bitcoinban rejlő növekedési potenciál;  a befektetők pénzéért versenyben lévő kriptovaluták száma;  a tőzsdék száma, amelyeken kereskedik az adott kriptopénzt és az ott elérhető likviditása, illetve az adott coin működését; kereskedését; forgalmazását szabályozó rendeletek és törvények. 

Könnyen megállapíthatjuk egy 10 éves bitcoin árfolyam grafikon segítségével, hogy milyen hasznot hozott ez a befektetés, azoknak akik a megfelelő időben vásároltak be.

De az is kitűnően látszik, mennyit növekszik az értéke egy év alatt a következő grafikon a 2021-es év bitcoin árfolyamát mutatja meg:

Hogyan tudsz Bitcoin-t vásárolni egyszerűen?

Manapság számos módszer közül választhatsz. Vásárolhatsz Bitcoint egyenesen a váltóktól vagy a kriptopénz tőzsdékről, illetve más magánszemélyektől. Ezek közül a legegyszerűbb a népszerű váltókon való vásárlás, mivel széleskörű funkciókat és több kriptopénzt kínálnak a kereskedéshez.

Ha regisztrálsz egy kriptopénz-tőzsdére, akkor kriptopénzeket vásárolhatsz, adhatsz el, és tárolhatsz. Általában az a legjobb, ha olyan tőzsdét választasz, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kriptót vegyenek ki a saját személyes online pénztárcájukba biztonságos megőrzés céljából.

A legnépszerűbb nemzetközi kripto tőzsdék: a Binance, Coinbase és a Bitpanda és ezek a platformok kínálnak saját Visa vagy MasterCard alapú bankkártyát is. Világszerte elérhető bitcoin és más digitális kriptovalutákkal való kereskedésre használt platform a Binance váltó, ahol tudsz bankkártyával is fizetni. 

A szektorban az egyik legnagyobb likviditással rendelkezik, továbbá hatalmas népszerűségnek örvend, több mint 450 000 000 millió felhasználóval és ez a szám várhatóan egyre csak növekedni fog. A hagyományos fizetőeszközök mellett más kriptopénzekkel is tudsz bitcoint vásárolni, mint például tether USD stabil coinnal, binance coinnal vagy etherrel is. Itt tudsz egyszerűen és gyorsan regisztrálni a Binance platformra, sőt ezzel az ajánlói kóddal 20% kedvezményt kapsz a Tradensea előfizetésedből. 

A kezdő kriptosoknak akár a magyar nyelvű kereskedési platformok is érdekesek lehetnek, mint például: a Coinmixed; a CoinCash.eu és a MrCoin, melyek dinamikusan fejlődnek, ugyanakkor a haladóbb traderek már nem biztos, hogy kielégítőnek találják ezeket a lehetőségeket. 

Új felhasználóként a technikai részletek megértése nélkül is belevághatsz a bitcoin használatába. Amint telepítettél egy bitcoin tárcát a számítógépedre vagy mobiltelefonodra a pénztárca létre fogja hozni az első bitcoin címedet, amit megoszthatsz a barátaiddal, így fizethetnek számodra vagy éppen fordítva. Lényegében hasonlít az e-mail működéséhez kivéve, hogy a bitcoin címeket csak egyszer érdemes használni.

Számos módon tudsz fizetni a bitcoinodért: kezdve a készpénztől, a bankkártyán át a banki átutalásig és még más digitális kriptovalutákkal is, attól függően, hogy kitől vásárolsz és hol laksz.

Mire lesz szükséged a bitcoin vásárlásához?

Ahhoz, hogy bitcoinod vagy más kriptopénzed legyen, illetve kriptovalutát utalhass másnak vagy te kapj utalást, szükséged lesz egy kriptovaluta pénztárcára és egy bitcoin címre.  

Ma már számos kriptovaluta tárca létezik. Ezt úgy képzeld el, mint egy bankszámlát. Alapesetben az ismertebb váltók automatikusan generálnak neked egy úgynevezett wallet-ot is, ha bitcoint vásárolsz a platformukon keresztül. A váltók és online tárcák többsége digitális és/vagy fiat valutát is tudnak tárolni, hasonlóan a hétköznapi bankokhoz.

Minden bitcoin címhez szükséges egy privát kulcs, azaz egy titkos karaktersor, ami a tárca kulcsa: a kulcs biztosítja a bitcoinok küldését és fogadását, illetve a bitcoinok tulajdonjogát is.

Amennyiben rendszeresen digitális fizetőeszközökkel szeretnél kereskedni, a váltók és online tárcák jelentik az egyik legegyszerűbb megoldást, mivel ezeknél nem előny a totális névtelenség és általában azonosítani is kell magát a felhasználónak regisztráció után. Abban az esetben, ha a kriptovalutát ki szeretnéd utalni bankszámlára, akkor egy saját pénztárcát érdemes használni. 

A biztonsági szinttől függően, a különböző tárcák különböző mértékű biztonságot nyújtanak és három fő típus közül választhatsz: 

  1. Szoftver tárca:  a számítógép merevlemezén tárolja a pénztárcát. A szoftver nem csak a tranzakciók továbbítását végzi el, de virtuális valuta küldésére, fogadására és jelszavas védelmére is lehetőséget biztosít. Ebben az esetben fontos, hogy gyakran készíts biztonsági mentést.
  2. Online tárca: elég csak az internethez csatlakozni és az adott tárca felületen belépni a szolgáltatásba, ami a böngészőből meg is nyitható. Különböző szintű biztonságot nyújtanak a hackertámadások ellen. 
  3. Cold, azaz hardver tárca: fizikai eszközök, ami a bitcoinjaidat offline tárolja. A legbiztonságosabb módja, a kriptopénz tárolásának. 

Vannak még az úgynevezett papír tárcák is: amelyre a bitcoin privát kulcsaidat egy offline számítógépről vagy akár bitcoin automaták segítségét igénybe véve ki is nyomtathatod.

Azt érdemes végiggondolni, hogy mit szeretnél kezdeni a kripto pénzeddel. Amennyiben gyakran szeretnél bitcoint utalni és kapni, vagy aktívan kereskedenki vele illetve előnyben részesíted a könnyű hozzáférést és a felhasználóbarát kezelőfelületet, érdemes egy online pénztárcát választanod. Itt csak annyi bitcoint tárolj amennyire éppen szükséged van. 

Amennyiben viszont nagyobb összeggel rendelkezel, inkább egy hardveres tárcában érdemes tárolni a kripto pénzed, mivel nem kapcsolódik az internethez és csak a tulajdonosának van hozzáférése a készülékhez, sokkal biztonságosabb minden egyéb tárcafélénél. 

A bitcoin vásárlás kapcsán a legegyszerűbb lehetőség az, ha online veszel kriptovalutát. Ehhez regisztrálnod kell egy bitcoin váltó oldalon, amin keresztül rendelést adsz le a kívánt valuta alapján váltandó bitcoinról. Az ilyen tranzakcióknál ugyanúgy, mint a bankoknál is van kezelési költség (kb. 3%) ennek mindig járj utána,  mielőtt vásárolni kezdenél egy kripto tőzsdén, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés.

Készpénzért cserébe bármelyik bitcoin ATM-ből is vásárolhatsz, itt is szükséges a személyi azonosítás és sajnos magasabb nagyjából 6% körüli kezelési költségekkel kell számolni. Továbbá, személyes bitcoin vásárlásra is van lehetőség a bitcoint árusító irodákban, ugyanúgy, mint egy „rendes” bankfiókban. 

Ha bankkártyával szeretnél vásárolni, gyakorlatilag ugyanúgy működik, mintha bármilyen terméket vennél egy internetes forgalmazótól, csak itt a kripto tőzsdén vásárolsz. Számos váltó kínál saját MasterCard vagy VISA alapú kártyákat, amelyek jóval kényelmesebbé és egyszerűbbé teszik a folyamatot. Bitcoin vásárlás PayPal használatával is lehetséges, ugyanakkor ennél az opciónál magasabb díjakkal kell számolni. 

Hogyan lehet Bitcoin-t bankszámlára utalni?

A bitcoin bankszámlára történő átutalása ugyanolyan folyamat, mint a valuták átváltása “eladod” a bitcoinodat, és “megveszed” az azonos értéket dollárban (vagy az általad választott pénznemben).

Ennek a valutaváltásnak az árfolyamát a kereslet határozza meg az, hogy hányan akarnak az adott pillanatban bitcoint vásárolni, és hogy mennyit hajlandóak érte kínálni. Tehát ez befolyásolja azt, hogy pontosan mennyi pénzt kapsz majd a bitcoinodért.  A bitcoin bankszámlára történő átutalása olyan, mint a valutacsere, viszont mentes a kormányzati ellenőrzéstől az utalás magánjelleggel történik.

Először is, használhatsz egy kriptopénz tőzsdét, ahol adott árfolyamon készpénzre váltják a bitcoinjaidat a kereslet és kínálat függvényében. Miután a tőzsde megkapta a bitcoinodat, kérhetsz kifizetést az általad választott pénznemben, a kifizetés a bankszámládra kerül. Ez egyszerű és biztonságos folyamat, vagy pedig peer-to-peer tranzakciót is használhatsz a bitcoinod eladásához, gyorsabb és anonimabb módszer, mivel közvetlenül egy másik személynek küldöd el a bitcoinodat, és a VPN kapcsolattal a biztonság is adott.

Ha készpénzre szeretnéd váltani a kripto pénzed, a bitcoin ATM-ek és bankkártyák közül választhatsz, amelyek az adott árfolyamon készpénzre váltják a bitcoinjaidat.

Miért más a bitcoin, mint a hagyományos valuták?

Az emberek jelenleg azért fektetnek a bitcoinba, mert úgy tekintenek rá, mint egy árucikkre, amelynek értéke idővel növekedni fog. 

Ha van bitcoinod, akkor nagy valószínűséggel, ezért szeretnéd megtartani. De mivel a kereslet az utóbbi időben erősen megnőtt, sokan úgy vélik, hogy jelentős nyereséget érhetnek el, ha most “eladják” és az ezzel megegyező értéket átutalják a bankszámlájukra. De melyik lehet a jövedelmezőbb megoldás? 

Ahhoz, hogy jobban megértsd a bitcoin működését, érdemes tisztázni, miben különbözik az általános értelemben vett fizetőeszközöktől! Eltérően más pénzektől, nem használják önmagán kívül más dolgok beárazására. A hagyományos valutákkal ellentétben a bitcoin kibocsátásának volumenét úgy tervezték, hogy folyamatosan csökkenjen hasonlóan az aranykészlethez, ami szintén elfogyhat egyszer. A bitcoinnak nincs központi felügyeleti szerve, ellenben a hagyományos valutákkal. 

Értékét a kereslek kínálat szabja meg, forgalmát számítógépek hálózata ellenőrzi, amiben a bitcoin felhasználók részt vehetnek, míg a klasszikus valutát harmadik személy formájában a bankok, kormányok felügyelik. Míg egy normál bankok közötti átutalásnál a hatóság látja, hogy ki, kinek utalt pénzt, addig a bitcoin és az altcoinok utalása során a felek anonimitása megmaradhat, ha úgy akarják. 

A bitcoin fizikai formában nem létezik, csak digitálisan, a kriptopénz tárolásához szükségünk van valamilyen „pénztárcára”, ami lehet bármilyen számítógép (vagy más okos eszköz), adathordozó vagy felhő alapú szolgáltatás is. 

Vonzó elképzelés, hogy amikor alacsony a bitcoin árfolyama, befektetünk, és a pénzünk egy hónap múlva a dupláját, vagy akár a tripláját érni majd– azonban a bitcoinnal való kereskedés nem ilyen egyszerű. Mindig csak annyi pénzt fektessünk be, amit nem sajnálunk, hiszen a kriptopiacon egy szempillantás alatt bármi megtörténhet.

Az itt szereplő információk és hírek kizárólag edukációs és tájékoztató jellegűek. A videó vagy cikk kizárólag az Előadó vagy a Cikk írója véleményét tükrözik, aki nem rendelkezik pénzügyi tanácsadói vagy bejegyzett befektetési tanácsadói engedéllyel. A Tradensea nem vállal felelősséget Önnel vagy bárki mással szemben a Szolgáltatás által adott információkra támaszkodva hozott döntésekért vagy tett intézkedésekért, illetve bármilyen következményeiért vagy esetleges károkért.

Sikerre

programozva

0